Friday, May 15, 2009

Mis vahe on BSD ja GPL vabavara litsentsidel

BSD litsents on vabavara versioon, kus kasutajal on õigus teha tarkvaraga mida iganes soovib, kaasa arvatud muuta selle tarkvara suletuks või seda müüa. Seejuures on tarkvarale tavaliselt koodis 3 peamist tingimust mis lisatakse litsentsi kirjeks tarkvarale juurde ning need litsentsi kirjed peavad sinna ka igal juhul kääma. Seejuures tarkvara ennast võib piiramatult levitada igal eesmärgil. Lisaks keelab BSD litsents kasutada tarkvara loomisse panustanud isikute kasutamist lõpp-toote tarkvara versiooni promomiseks ilma selleks luba küsimata.
BSD lubab tarkvara kasutada kommertslikus kasutuses, samuti lubab see integreerida tarkvara kommertstarkvara toodetes ( proprietary commercial products ). Projekti kus osana kasutatakse ka BSD litsentsi alla käivat tarkvara, võib levitada ka selliselt, et muuta see suletud koodiga tarkvaraks ( closed source software ).
Internetis võib saada ka näiteks vaba tarkvara template´i mis on omamoodi universaalne ning templates lünkadesse oma tarkvara projekti nime pannes võib selle enda BSD litsentsiks teha. Selline litsentsi põhi on näiteks aadressil
BSD litsentsi template - http://www.opensource.org/licenses/bsd-license.php

Sellise litsentsi all on näiteks Yahoo User Interface Library , kus Yahoo programmeerimise meeskonna poolt loodud tarkvara on lubatud kasutada teistes veebiprojektides BSD litsentsi all. Yahoo Library on sisuliselt erinevad koodijupid, millega saab hõlbustada veebiarendaja tööd, pakkudes võimalust integreerida neid koodi osasid veebiarendajate poolt arendatavate projektidega. BSD-ga on võimalik ka see et lisaks on tarkvara veel levitatav mingi teise litsentsi tüübi all.

GPL puhul on erinevuseks see, et vabadus tähendab eelkõige tarkvara vabadust. Kui sellist tarkvara levitada siis peab olema kindel see et kood jääb avatuks – open source - ka neile kellele seda tarkvara levitatakse. Seejuures võib selline vabavara olla levitatav raha eest või ka tasuta. Kood peab olema ja jääma open source koodiks igakordsele kasutajale, ka juhul kui keegi midagi juurde arendab ja edasi levitab. http://www.opensource.org/licenses/gpl-2.0.php – GPL litsents.
GPL litsentsi kasutab näiteks maailma üks populaarsemaid blogi ja cms süsteeme Wordpress. Wordpress põhineb PHP ja MySQL rakendusel ning blogi tarkvara kasutamine on tasuta.
Wordpressi kasutaja võib levitada seda tarkvara ja muuta , samuti teha sellele täiendusi (plug-ins). Juhul kui selliseid arendusi on tehtud, peab ära märkima millal ja kelle poolt on täiendused tehtud ning samuti PEAB jätma koodi avatuks (open source) teistele kasutajatele - neile omakorda koos levitamise ja koodi muutmise õigusega.
Wordpressi arendatakse oma vabatahtlike kogukonna poolt, samas on enamik peamisi arendajaid tööl firmas Automatic. Lisaks arendajatele on ka vabatahtlike testijate kogukond, kellel on olemas esmane ligipääs Beta versioonidele tarkvarast. Vigade avastades naad saavad saata teateid leitud vigadest Trac keskkonda.

No comments:

Post a Comment